2015. dec 29.

Földfogyatkozás

írta: Önkéntes Véradó
Földfogyatkozás

pollution_v1_3.jpgA Worldometers.info egy nagyszerű oldal, ahol órákat lehet eltölteni pörgő számsorokat bámulva. Egy oldal, ami a bolygónkat bemutató legfontosabb és/vagy legérdekesebb mérőszámokat foglalja össze, valós idejű változásként szemléltetve a statisztikai adatokat.

Órákig lehet merengeni azt figyelve, hogy mi nő, mi csökken, és milyen ütemben. Ma eddig 17 974 ember halt éhen, 781 893 774 alultáplált ember él a világban, számuk azonban csökken. 13 854 napunk maradt az olaj végéig - ez majd' 40 év. Gázzal és szénnel sokkal jobban el vagyunk látva.

7,391 milliárdan vagyunk, ma eddig 228 millió MWh energiát használtunk fel, ebből 185 millió MWh nem megújítható forrásból származott. Ma eddig 1,704 billió (!) MWh napenergia érte a Földet. Ez a szükségletünk kb. 7400-szorosa.

December vége a számvetés ideje. Érdemes egy kicsit számolgatni most, bejglin túl és virslin innen, s átgondolni a jövőt. És ha végeztünk a saját otthoni költségvetésünk számaival, a jövő év megtervezésével, fordítsunk egy kis figyelmet a bolygó és az emberiség jövőjére. Ugyanis ha ellenünk fordul a kizsákmányolt bolygónk, vagy annak lakói, akiknek a többsége szintén kizsákmányolt, akkor lószart sem fog érni a részletre vett dízel Passat.

Békés új esztendőt kívánni nevetséges lenne ezen a blogon, boldogat meg aztán pláne. Így inkább azt kívánom, hogy jövő ilyenkor ugyanígy itt lehessünk mindannyian! Mert ez azt jelenti, hogy van áram, van internet, van szólásszabadság és még létezik Európa, benne pedig Magyarország.

És ha ezek mind megvannak, akkor már nem is olyan fontos az a részletre vett dízel Passat, ugye?

(A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/ojbyrne/2167696800)

Szólj hozzá

ajánló környezetvédelem globkrit fenntarthatóság humanizmus-hiány