2020. dec 31.

Földfogyatkozás 2021

írta: Önkéntes Véradó
Földfogyatkozás 2021

pollution_v1_3.jpgA Worldometers.info egy nagyszerű oldal, ahol órákat lehet eltölteni pörgő számsorokat bámulva. Egy oldal, ami a bolygónkat bemutató legfontosabb és/vagy legérdekesebb mérőszámokat foglalja össze, valós idejű változásként szemléltetve a statisztikai adatokat. 2015-ben azzal zártuk az évet, hogy elmerengtünk néhány érdekesebb adaton. Nézzük hát meg, mi történt az elmúlt öt évben az akkori állapothoz képest.

2015-ben, azon a december végi napon 17 974 ember halt éhen és 781 893 774 alultáplált ember élt a világban, azonban némi optimizmusra adott okot, hogy a számuk folyamatosan csökkent. Ma eddig 21 186 emberrel végzett az éhezés, de éjfélre meghaladja majd a 30 ezret (percenként 20-21 fővel lehet átlagosan számolni, ami napi 28 800-30 240 embert jelent).

Alultáplált embertársaink száma 848 550 857 főre emelkedett. Nem csak a fél évtized alatt bekövetkezett 8,5 százalékos növekedés elszomorító, de az is, hogy a csökkenő trend megfordult: percről percre nő az alultáplált emberek száma.

2015-ben azt írtuk, hogy 13 854 napunk maradt az olaj végéig - ez majd' 40 év. Jelenleg 15 505 napra elegendő az olajunk, ami több mint 42 év (gázzal és szénnel már akkor is sokkal jobban el voltunk látva). Nem is az az érdekes, hogy ennek a növekedésnek a csökkenő-racionalizálódó fogyasztás (kevésbé) vagy az új technológiákkal hatékonyabban kitermelhető olajmezők állnak a hátterében (inkább), hanem az, hogy ezt a sokévtizedes tényt milyen elegánsan hagyják figyelmen kívül egyes környezetvédők. Már az 1990-es években azzal riogattak, hogy 1-2 évtizeden belül elfogy az olaj, és beköszönt a Mad Max világa, és még ma, 2020-ban is rendszeresen felbukkan ez a zöld toposz. Hogy ez mennyiben járul hozzá a zöld mozgalmak elhiteltelenítéséhez, azon érdemes lenne egyszer elgondolkodni.

2015 végén 7,391 milliárdan éltünk a Földön, jelenleg 7,836 milliárdan - ez 6 százalékos növekedés. Akkor a világ energiafelhasználásának 81,1 százaléka nem megújítható forrásból származott. Jelen pillanatban a számláló azt mutatja, hogy a 326 millió MWh energiafelhasználásunkból 277 millió MWh nem megújuló - ez 85 százalékot jelent, tehát sikerült tovább rontani ezt az eleve szégyenletes arányt.

Öt éve annyi napenergia érte a Földet egy nap alatt, ami az akkori igényeinket kb. 7400-szorosan elégítette ki. A mai napon eddig 2,050 billió MWh energia érkezett csillagunkból, ami kb. 6300-szorosan fedezné a szükségleteinket. Igen, ez azt jelenti, hogy naponta kapunk 17 évre elegendő napenergiát (ez nem mind kiaknázható, persze, de ha csak az ezredrészét meg tudnánk csípni, akkor is hatszor annyi áramunk lenne, mint kellene).

Hogy egy kedvező trendről is szó essen: csökken a megbízható ivóvízhez nem jutó emberek száma. Ez jelenleg 795,136 millió fő, ami az Európai Unió lakosságának 1,78-szorosa. A csökkenésről azonban meg kell említeni, hogy ha a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor 84 év múlva, 2104 szilveszterén mondhatjuk el, hogy a Föld minden embere tiszta vizet ihat.

Hogy mennyire nem történt semmi érdemi előrelépés az elmúlt öt évben, azt talán azzal tudnám a legjobban kifejezni, hogy záró gondolatként egyszerűen idézem a 2015-ös poszt végét. Sajnos semmit nem veszített aktualitásából:

December vége a számvetés ideje. Érdemes egy kicsit számolgatni most, bejglin túl és virslin innen, s átgondolni a jövőt. És ha végeztünk a saját otthoni költségvetésünk számaival, a jövő év megtervezésével, fordítsunk egy kis figyelmet a bolygó és az emberiség jövőjére. Ugyanis ha ellenünk fordul a kizsákmányolt bolygónk, vagy annak lakói, akiknek a többsége szintén kizsákmányolt, akkor lószart sem fog érni a részletre vett dízel Passat.

Békés új esztendőt kívánni nevetséges lenne ezen a blogon, boldogat meg aztán pláne. Így inkább azt kívánom, hogy jövő ilyenkor ugyanígy itt lehessünk mindannyian! Mert ez azt jelenti, hogy van áram, van internet, van szólásszabadság és még létezik Európa, benne pedig Magyarország.

És ha ezek mind megvannak, akkor már nem is olyan fontos az a részletre vett dízel Passat, ugye?

(A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/ojbyrne/2167696800)

Szólj hozzá

ajánló környezetvédelem globkrit fenntarthatóság humanizmus-hiány