2016. feb 24.

Döbrögi demokrácia

írta: Önkéntes Véradó
Döbrögi demokrácia

avagy Lúdas Matyi és a game of chicken

73686445_26f667cdbf_z_cut.jpgTegnap rádöbbentem, hogy ez nem a Nemzeti Együttműködés kormánya, nem az illiberalizmus kormánya, de még csak nem is a rezsicsökkentés kormánya. A jelenlegi magyar kormány legfőbb szimbolikus ügye a vasárnapi boltstop, ez az, amit tűzzel-vassal védelmez. Szerelmesek ebbe az ötletbe. De vajon miért fontos ennyire a Fidesznek a KDNP elnevezésű szélsőséges szerepjáték-klub (a.k.a. A Fidesz SZDSZ-e) álszent kezdeményezése? Miért nem merik a vasárnapi boltbezárás népszerűségét megmérni egy népszavazáson? Sőt! Miért nem állnak ki az ügy mögül egyszerűen, arcvesztés nélkül?

Tegnap rádöbbentem, hogy nincsen határ. Ez az ügy annyira fontos a kormánynak, hogy bármeddig hajlandó elmenni. Eddig csak versenyfutás volt az időbélyegzőhöz, tegnap már kidolgozott tarkójú futball-rajongókkal és egy párthű polgármester-feleséggel vonultak fel. A következő logikus lépés a TEK bevetése az Alkotmány utcában, vízágyúkkal, plexipajzsokkal.

A kormány annyira beleszeretett ebbe az ötletbe, hogy észre sem veszi, mennyire lejáratja magát a védelmezése közben. Azoknak a Fidesz-szimpatizánsoknak, akik 2010 előtt fideszes népszavazási kérdőíveket írogattak alá, sőt írattak alá másokkal, most meg kell küzdeniük a tegnapi események hatására kelt kognitív disszonanciával. Az, hogy a kormány még a halvány esélyét is el akarja kerülni annak, hogy remek ötlete megbukjon, egyrészt összeegyeztethetetlen mindennel, ami demokratikus és európai, másrészt komoly kétségeket ébreszt a vasárnapi boltstop népszerűsége, sikeressége és életképessége szempontjából.

Aki most tehetetlen dühöt érez, szerintem rosszul látja a dolgokat. Tegnap óta nyilvánvaló, hogy történelmi léptékű esély nyílt az amúgy életképtelen magyar ellenzék előtt. A kormány egyre beszűkültebb, egyre kevésbé válogat az eszközökben, így csak annyi a teendő, hogy újabb és újabb lehetőséget kell teremteni arra, hogy vállalhatatlan akciókba bonyolódjon. Az antidemokratikusan működő rezsimek lebontásának leghatékonyabb módja az, ha a demokratikus játékszabályok betartásával játszunk: ezt bizonyítja a magyarországi rendszerváltás nyitánya, a Cservenkáné típusú őskommer képviselők visszahívása.

Lúdas Matyi úgy győzte le végül Döbrögit, hogy az egész piactér egy emberként kezdett kurjongatni: "én vagyok Lúdas Matyi!" Mi lenne, ha a következő kérdésleadási lehetőségnél összegyűlne az Alkotmány utcában mondjuk kétszáz aktivista, mindegyiknél egy-egy szürke dosszié? Honnan tudnák izmos barátaink, hogy melyiküket kell blokkolni? Kétszáz dossziénál már kevésnek bizonyulna a Fradi magánhadserege, oda már a TEK és a vízágyúk kellenének. Ha pedig feltűnnek a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt a vízágyúk és a TEK-esek, akkor a BBC és a CNN kamerái sem váratnak majd sokáig magukra.

Politikai "game of chicken" ez kérem, de garantáltan működik.

(A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/daquellamanera/73686445 )

Szólj hozzá

unortodoxia refuse|resist Kafkanisztán Barackfa-álmodás KDN"P" NERror