2024. már 15.

Talpra, Magyar!

írta: Önkéntes Véradó
Talpra, Magyar!

Néhány óra múlva elkezdődik Magyar Péter rendezvénye, melyet magabiztosan az Andrássy út 400 méter hosszú, a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Operáig húzódó szakaszára hirdettek meg. Kérdés, hogy könnyedén megtelik-e érdeklődőkkel az a terület, még nagyobb kérdés, hogy hány kulcsfigurát ismerhetünk meg a szellemi és politikai hátországból, és természetesen a legnagyobb rejtélyről is lehull a lepel: mit is tervez pontosan az év közéleti felfedezettje? Lássuk, mi lehet a legjobb és a legrosszabb, no meg persze a közepesen jó kimenetel!

 mp15_masolata.jpg

A legjobb kimenetel: belép a politikába és új pártot alapít, vagy összeáll egy meglévő mikropárttal

A 444-en megjelent interjúban Magyar Péter rendkívül érdekes adatot szellőztetett meg: két nemhivatalos forrása szerint ha most vasárnap lennének a választások, 11%-ot kapna a pártja, ami még meg sem alakult. Azóta kijött egy 13%-os mérés is a Mediántól, és ha ez a szám igaz, akkor a semmiből rögtön az ellenzéki élbolyba repítené az új erőt.

A politikusok népszerűtlenségét és a párt nélküli szavazók döbbenetes arányát ismerve ez a szám teljesen hihető, kérdés, hogy ez a szavazóbázis más táborokból állna át, vagy a pártnélküliek közül aktiválna új szavazókat.

Bár erről nem esik szó, de járható út lehet új párt helyett egy meglévő mikropárt átvétele. Így nem kell a nulláról kezdeni az alapítást, bejegyzést, papírmunkát, szervezetépítést, és mégsem kell félni a (néha akár súlyos) politikai örökségtől, ami egy ismertebb párttal mindenképp együtt járna. A kínálat igen bőséges,  most csak három példát emelnék ki.

A Polgári Konzervatív Párt mérsékelten jobboldali és Európa-párti szervezet. Mivel a pártot 2014-ben megalapító Dr. Béndek Péter politikai filozófus az első, ezredfordulós Orbán-kormány stratégiai tanácsadója volt, még az sem elképzelhetetlen, hogy személyesen ismerik egymást az urak.

Az Új Kezdet Gémesi György 2016-os születésű pártja. Bár ő maga MDF és LMP tagsági könyvet egyaránt őrizget a kacatos fiókban, a párt Európa-párti, konzervatív jobbközép erőként határozza meg magát, mottójuk pedig "A józan ész forradalma", ami rendkívül rokonszenves, bár tagadhatatlanul van némi balos forradalmi bukéja.

A Polgári Válasz egy fékezett habzású Jobbik-törmelékpárt, 2020-ban hozta létre az ex-Jobbikos Bencsik János, Rába Kálmán és Varga Dániel, valamint a Jobbik-közeli Mihátsiné Dózsa Hajnalka. A párt a NER és az O1G közötti tanácstalan tömegeket kívánja megszólítani, ami egybevágna Magyar Péter harmadik erőre vonatkozó elképzeléseivel. Emellett az alapítók révén lehet némi Vas vármegyei beágyazottsága is, ami előnyt jelenthet egy olyan párt felfuttatásakor, ami Budapest határain kívül sem szeretne láthatatlan lenni.

 

Közepesen rossz kimenetel: belép a politikába, összeáll egy Jobbik "utódpárttal"

Mióta a Jobbik elindult az elkisgazdásodás szomorú útján, egyre-másra születnek a volt tagok és pártvezérek pártjai és mozgalmai. A lista elég hosszú, a Mi Hazánk Mozgalomtól a Második Reformkor Párton át a remekül ragozható nevű Nép Pártjánig, és persze a Jobbik is létezik még, valahol a bejutási küszöb környékén.

Hogy mi a baj ezekkel a formációkkal? Erre épp a kegyelmi botrány előtti, Jakab Péterrel készült Partizán-interjú szolgáltat remek példát. Sajnos a Jobbikos politikusok annyi vállalhatatlan ostobaságot és aljas uszítást öntöttek bele a pályájuk elején a hazai közbeszédbe, hogy azóta minden ilyen interjú elmaradhatatlan része a múlttal való szembesítés, valamint az azt követő magyarázkodás vagy bocsánatkérés is. Abban is biztosak lehetünk, hogy a rogáni propagandagyárban mindegyik potenciális jobboldali politikai ellenfélről akad egy vaskos akta, tele karlendítős bulifotókkal, elfeledettnek hitt röplapokkal és ciki nyilatkozatokkal.

Lehet persze, hogy elutasítottság tekintetében még így is jobban állnak mint a Gyurcsány-házaspár, de sajnos veszélyesen nagy támadási felületet biztosítanának a Fidesznek. Emellett automatikusan elriaszthatják az álbaloldali álellenzékben csalódott szavazók jelentős részét, akik a vágyott változás érdekében egy mérsékelten jobboldali és határozottan EU-párti erőre hajlandók lennének átszavazni, de a 10-15 évvel ezelőtti szélsőjobboldal maradványaira semmiképp.

 

A legrosszabb kimenetel: nem lép be a politikába

Ha maradnak a vaskos bemondások, a szólamok és a pálya szélről kiabálás, az március 16-án már valószínűleg senkit sem fog érdekelni. Ez egyértelműen a legrosszabb eshetőség, de szerencsére nem kell vele érdemben foglalkozni. Maga Magyar Péter fogalmazta meg, hogy az üres kritika helyett valós alternatívát szeretne kínálni.

 

Hogy melyik forgatókönyv valósul meg, az hamarosan kiderül. Hogy van-e alapja annak a messiásvárásnak, ami eluralkodott a magyar közéleten, nehezen ítélhető meg. Valószínű, hogy túlzottak az elvárások: egyszerűen nem létezik mindent tisztító mosópor, még a politikában sem.

Viszont az is biztos, hogy valami tagadhatatlanul történik éppen. Méghozzá valami olyan, amire nem láttunk még példát. Nem tudni, hogy most roppan-e meg a mindent megfojtó és leuraló NERror. De az biztos, hogy ha valaha megroppan, akkor az majd pontosan így fog elkezdődni.

Szólj hozzá

elitváltás refuse|resist viharvárás NERror