2015. már 09.

Rövidposzt - Vasárnapi boltstop és az álomkötvények

írta: Önkéntes Véradó
Rövidposzt - Vasárnapi boltstop és az álomkötvények

Roppant érdekes eszmefuttatás jelent meg ma a 444.hu-n, elolvasásra és továbbgondolásra mindenképpen javasolt.

Tegyük fel, hogy igaz. Ebben az esetben ez a döntés is csupán az új-arisztokrácia és új-jobbágyság kialakulását segíti elő - ahogyan az egykulcsos adó bevezetése, vagy a Munka Törvénykönyvének megváltoztatása is. Tehát szépen beleillene a lassacskán kirajzolódó képbe, főleg, ha mellétesszük a magunkfajta egyszeri jobbágyok szórakoztatására és lenyugtatására odavetett koncokat is, mint pl. a pálinkafőzés, a stadionépítések, a rezsicsökkentés és társaik.

Az persze nem biztos, hogy valóban úgy fog működni, ahogyan odafönn elképzelték. Vajon valóban csökkenni fog a fogyasztás és nőni a kötvény-eladás a vasárnapi boltstop hatására?
Egy ápolónő+matektanár házaspár nem valószínű, hogy a vasárnapi boltbezáráson megspórolt pénzét államkötvényekre fogja költeni, a 60 millás kocsikkal furikázó újnemesek pedig ugyanúgy meg fogják venni maguknak luxuséletük kellékeit éppúgy, mint az esetleges államkötvényeket.


Az elégedetlenek és elszegényedők számát azonban jó eséllyel növelni fogja ez a döntés - és ez elég veszélyes játék a jelenkori Magyarországon.

Szólj hozzá

unortodoxia viharvárás Kafkanisztán KDN"P"