2015. júl 20.

EFOTT 40 - A dilettantizmus ünnepe

írta: Önkéntes Véradó
EFOTT 40 - A dilettantizmus ünnepe

Az idei EFOTT bebizonyította, hogy 40 évnyi tapasztalattal is el lehet cseszni amatőr hibákkal egy amúgy nagyszerű rendezvényt. A múlt héten végig fogalmazódott bennem egy blogposzt arról, hogy a rövidlátás és a kapzsiság, az értelmetlen spórolás és a magabiztos hozzá nem értés mivé züllesztette le ezt a fesztivált, de aztán rátaláltam egy látogatói kritikára az "EFOTT 2015 TÜNTI - Élhetőbb EFOTT-ot!" Facebook csoportban (sokat elmond a helyzetről, hogy idén ilyen is van).
Mivel ennél jobban nem tudnám összefoglalni a problémákat, ezért inkább engedélyt kértem a kommentelőtől a másodközlésre. Az alábbiakban változatlan formában közlöm (időközben kibővített) kommentjét:

"Jó pár EFOTT-al a hátam mögött elmondhatom, hogy a 2015-ös velencei rendezvény egy hatalmas csalódás.

Kezdjük a le/bejutással:

Mi úgy döntöttünk, nem kempingezünk, ezért egy szomszéd városban volt a szállásunk (tavaly Miskolctapolcán is ugyan így döntöttünk, és teljesen működőképes volt). Kicsit tartottunk attól, hogy fogunk eljutni Velencéig, de szerencsére minimális pénzért légkondis vonat indult a helyszínre félóránkén. Első nap lesétáltuk a Velencei vasútállomástól a bejáratig vezető utat. Alaphangon volt másfél óra. Az oda vissza 3 óra… Egyszerűen időpazarlás. Eljutottunk végre az
„Üdv az EFOTTON!” feliratig, láttuk a kemping szélét, dejó akkor már közel vagyunk… Nos, onnan még 30 perc séta volt a főbejáratig kordonok mellett. Kb 4-szer volt kiírva, hogy a bejárat a Rauch kapunál. Egy kedves biztonsági hölgy felhomályosított merre keressük, és láttuk rajta, nem mi vagyunk az elsők akik ezt a kérdést felteszik neki. Kedves szervezők, ha aznap indult a rendezvény, fogalmam sem lesz hol van a Rauch kapu, illetve hogy merre keressem.
Második napon megpróbálkoztunk az EFOTT busszal. A tömegnyomor enyhe kifejezés.
Harmadik napon három kört vártunk arra, hogy felférjünk az amúgy is túlterhelt buszra (igen, ennyi idő alatt lesétálom a távot kényelmesen), az előző kettőre esélyünk nem volt feljutni.
Kedves szervezők, ne adjatok el jegyet olyan szolgáltatásra, mellyel nem szolgáltattok!!!  Vagy legyen nagyobb a busz, vagy limitált a jegy a biztonság érdekében, vagy induljon járat sűrűbben.

Maga az elrendezés:
A legelső napon (gondolom technikai probléma miatt, ez sem derült ki igazából) a fesztivál fele le volt zárva (Pepsi nagyszínpad, Rauch aréna, Bomba, Ballantines, Kalinka Stage stb) Csak a Fütyülős volt nyitva, ennél fogva a szülinapi Ganxta koncert ott került megrendezésre. Egy sátorban…
A bejutás esélytelen volt, a szélén már nem hallottam semmit. Köszönöm, fergeteges indító koncert volt, teljesen értelmetlen, és kínos.
A színpadok a napnyugtával szemben felállítva, elvégre a zenei programok délután kezdődtek, hadd szívjanak nagyot a fellépők, illetve a közönség is. 180 fokkal elforgatva a színpad takarja a nézőteret árnyékkal, a zenészek pedig nem pusztulnak meg a nappal szemben.
A színpadok olyan közel voltak egymáshoz, hogy Tankcsapda közben hallottam az Esti Kornélt, ami a Rauchban zenélt épp. Maga a fesztivál csigavonalban volt felépítve, ami nettó baromság, ekkora tömeget nem ilyen módon lehet okosan irányítani a helyszínekre. Ha a Pepsihez el akartam jutni, az ÖSSZES színpad előtt el kellett mennem. Ez nem egy pláza, kedves szervezők, ide nem vihetek be kb semmit, így nyugodjatok meg, biztosan bent fogom megvenni a sörömet és a lángosomat is!
Semmi szükség erre a birkakarámra. Pénteken megkétszereződött a fesztiválozók száma, és mivel egy nyomtávosra sikerült bekordonozni a helyszínt, így azon lepődtem meg, hogy embertaposás nélkül sikerült zárni a hetet. Nem volt egyetlen kereszteződés sem, ami elvezethette volna az embertömeget. Akár előre, akár hátra, mindenki csak ugyanazon az útvonalon közlekedhetett, akár a nagyszínpadhoz, akár a Bombához igyekezett.
A pultosok nem bírták ezt a vendégszámot kiszolgálni, a rendszerek túlterheltek voltak, az áramszolgáltatás akadozott, a készletek kifogytak, egy pultnál jó esetben 2 terminál, és 3 pultos. Kedves szervezők, koncertek feléről maradtam le, mert próbáltam folyadékhoz jutni, nem a berúgás, hanem a túlélés érdekében! Ahol lehet ételt venni, miért nem lehet üdítőt venni??? Levenné a nyomást a színpadok melletti italpultokról kicsit, plusz én se várok 45 percet, hogy a lángosom után megihassak egy jegesteát. Dupla sorbaállás feleslegesen, értelmetlenül…
Ivóvízhez jutni sorbaállás nélkül kb a 3-ik naptól lehetett, a Fütyülős mellett sikerült egy csapot nyitni ugyanis. Hőségriadóban egy több ezer fős fesztiválra. Kedves szervezők, ez nem annyira vicces!
Kevés a pad, ami volt, azok is eltűntek hétvégére. Mindenki a földön ücsörgött, volt aki a közlekedő sáv kellős közepén fogyasztotta el a hamburgerét, mert ott unta meg a sétát.
TOITOI wc ismét kevés volt, rengeteget álltam sorba azért, hogy bemehessek egy keresztbeszart és keresztbehugyozott dobozba, ami egész nap a tűző napon állt. Legyen több WC, ne ezen spóroljatok! Kempingesektől hallottam nekik is egész héten csak a toitoi állt rendelkezésre, nem kaptak mobilkonténert. Férfiak az első két nap keresték a mobil piszoárt, amit szintén később sikerült csak kitenni. Abból is nyugodtan lehet többet szétszórni, és talán nem a TOITOI budik mögött intéznék a srácok a dolgukat (egyébként szolidaritásból, sokan nem akartak sorba állni azért, mert a csajok később jutnának be).

A programokról:
A csütörtöki program volt a legdühítőbb. Lehet számítani rá, hogy akit érdekel XY zenekar, YZ is fogja. Nem kell egymás utánra tenni feltétlenül, de nonszensz, hogy 4 zenekar érdekel, és UGYANABBAN az idősávban indítják őket. Osztódni meg tanuljak meg természetesen… alternatív vonalon majdnem minden ezen az egy napon volt, és a hajamat téptem, hogy nem jutok el egy PUF-ra. Jut eszembe, a Pál Utcai Fiúk nyugodtan lehetett volna egy kisebb színpadon, a Belga viszont mit keres egy Rauch sátorban? Be se lehetett jutni! Tessék visszapörgetni, vajon melyik zenekar mennyi embert vonzana?! Egy agyonhájpolt Wellhello nem egy Fütyülős sátorba való, mert NEM FOGNAK BEFÉRNI az érdeklődök!
Jajj még valami kedves szervezők: ez nem a BalatonSound! Engem nem érdekel a DJ Senkik lemezpörgetése! Lehet, hogy olcsóbb egy DJ-t megfizetni, mint egy komplett zenekart, de akkor legyen a buli 3 napos és ne 5! Viszont azért a karszalagért zenei programokat, koncerteket és ne DJ-ket kapjak!!!
Öt DJ produkcióját kellett volna végigszenvednem, mire a HS7 koncertjére eljutok, mert persze azt is fél egyre kellett betenni utolsó estére.
Aki nem kempingben alszik semmit sem lát a civil faluból. Puszta logika, hogy nem zárok be minden nem zenei programot 3-kor, hiszen 40 fokos melegben egy tó mellett, a kutya nem fog nekiindulni a civilfalunak, hacsak nem ott alszik a helyszínen sátorban. Eddig is sikerült a civil falut végigjárnunk, idén egyetlen nyitott sátorral sem találkoztam. ÉS A JETIVEL SEM!
Az EFOTT 40-es megagiga show, amire be lett áldozva az egész hét zenei programja (lásd egy Kaukázus és egy Magashegyi Underground is csak ott lépett fel, koncertjük nem volt… BTW mi az hogy nem volt???) egy hatalmas TRESS! Nem volt őszinte a mosolyom, mert lehet, hogy vicces a Kozsó, meg az Esmeralda főcíme a kivetítőn, de ezt a régi és új egy színpadon alapkoncepciót meg lehetett volna csinálni igényesen is. Négyszer annyi ember volt Punnany Massif koncerten, mint a hatalmas záróbulin. Azon agyaltunk pénteken, hogy a fenébe fog a Pepsi előtt elférni ez a rengeteg ember… De nagyobb hangulat volt a kajáldáknál, a népzenei színpadon, ami pedig teljesítmény.
Összességében jól éreztem magam, de az emberek és a látott, megismert, hallott zenekarok miatt. Ami a szervezésen múlott, azt sikeresen eltoltátok.
Remélem, tanulnak belőle a következők, mert nagyon sokan jöttek úgy ki a kijáraton, hogy ez volt az utolsó EFOTT-juk. Hozzátenném, én is kétszer meggondolom, hogy érdemes e újra lejönni Velencére, ugyanis állítólag a helyszín most két évig változatlan lesz.
Kedves szervezők, tessék tájékozódni, és fellapozni az előző évek forgatókönyvét, mert idén amit nyújtottatok, az csapnivaló volt."

Eddig a látogatói vélemény, melyet talán csak egy aprósággal egészítenék ki - pontosabban említ valamit, ami engem minden másnál jobban zavar. Ez pedig a szintetikus zenék aggasztó előretörése a fesztiválon.
Abból, hogy a szervezőknek lövésük sem volt arról, hogy egy adott zenekarra vajon hányan lesznek kíváncsiak, továbbá abból, hogy képtelenek voltak felmérni, hogy mely zenekarok rajongótábora fedi egymást, én arra következtettem, hogy a kedves szervezők szintetikus plasztikszarokon nőttek fel. Továbbá az is logikusan következik mindebből, hogy a kedves szervezők életükben nem voltak egyetlen EFOTT-on sem. Ez a gyanúm akkor vált meggyőződéssé, amikor megláttam az utolsó este záróbulijait. Biztos, hogy az EFOTT az a rendezvény, ahol a zárónapon DJ Juhász Laci (aki amúgy minden áldott nap zenélt), DJ Metzker Viktória, DJ CaNNa (szintén minden nap tolta), DJ Fegz, DJ SPY és DJ Soviet közül kellene nekem választanom?! Kissé felülreprezentált ez a fajta zenélés, főleg annak fényében, hogy egy EFOTT-ra az égvilágon senkit nem lenne szabad beengedni, akinek "DJ" betűpárral kezdődik a művészneve. Miért? Azért, mert ez nem a telibekúrt Balaton Sound, basszátok meg!

Aki egy Pumped Gabo hasonmás-verseny keretében szeretné villantgatni a meztelencsiga-felsőtestre feltetovált orosz ikonfestészet remekeit, az menjen Siófokra! Soha egyik EFOTT-on sem pörgette ennyi könnyűzenei újrahasznosító szakmunkás más zenészek lemezeit, érdekes módon mégis mindegyik fesztivál teltházas volt. Mi lenne, ha végre felfognák a rendezvényszervezők, hogy ez a sok szintetikus szar hiába kurva népszerű és agyonfuttatott, van igény és szükség a valódi hangszerekkel, valódi zenészek által előadott produkciókra is - és már bocsánat, de az EFOTT eddig ennek volt a helye.
Szóval, fiúk és lányok, azt az elmúlt negyven évet inkább verjétek ki a kis fejetekből, mert nektek az égvilágon semmi közötök nincsen hozzá. Van 51 hetetek arra, hogy felnőjetek a feladathoz, amit egy színvonalas EFOTT megrendezése jelent.

Addig pedig küldeném nektek annak a remek magyar zenekarnak a szerzeményét, akit ti a tavalyi nagyszínpados fellépés után beszorítottatok a Rauch sátorba.

 

Szólj hozzá

zene kult legalja