2014. máj 12.

Csehország tengerpartján

írta: Önkéntes Véradó
Csehország tengerpartján

Habár 2010-ben készült, én csak a napokban futottam bele a Bombahír egyetemista-tesztjébe. A videóban szereplő szépreményű értelmiségi-palánták a jelek szerint nem hallottak még a 220 (valójában 230) voltról, nem tudják, hogy van-e tengerpartja egy innen néhány száz kilométerre fekvő EU-tagállamnak, hogy van-e a Holdon gravitáció, vagy hogy mikor volt a II. világháború. Röviden: sajnos védhetetlenül és könnyfakasztóan sötétek, ennek ellenére a videó megítélése tapasztalataim szerint korántsem egységes - és ennek oka hordozhat némi tanulságot.

 

 

 

A videót ugyanis Tomcat és társai készítették. Igen, ő. És ez a tény sokak szerint felhatalmazást ad a gondolkodás azonnali felfüggesztésére.

Először is leszögezném: a videó már-már propagandisztikus, annyira erősen nyomja át az ember agyába a készítők üzenetét, miszerint “lám-lám, milyen buták a fővárosi egyetemisták, pedig olyan nagyra vannak maguktól, de még a büfések is lenyomják őket tudásban!”

Ennek ellenére van ebben a videóban valami rendkívül aggasztó. Nevezetesen az, hogy el lehetett készíteni.

Kedves ismerőseim, akik szerint ezzel a videóval foglalkozni sem érdemes, mivel nem szűrhető le belőle semmi, azzal érvelnek, hogy direkt olyanokat vágtak be, akik nem tudtak felelni ezekre a kőprimitív kérdésekre. Tegyük fel, hogy igazuk van - és itt kezdődik számomra a probléma.

Mert ugye a videóban 25 embert hallunk, akik közül egy-kettő tudja a választ legalább az egyik kérdésre, többségük viszont csak tátog, mint hal a szatyorban. Tehát logikusan következik, hogy 25, nagyjából véletlenszerűen kiválasztott egyetemistát zavarba lehetett hozni ezekkel a kérdésekkel. Feltételezve, hogy nem Tomcat barátait és üzletfeleit látjuk a videókon, amint épp előre megbeszélt koreográfia szerint csinálnak hülyét magukból, hanem hús-vér egyetemi hallgatókat, akkor felmerül a kérdés: vajon hány interjú kellett ahhoz, hogy összejöjjön ez a 25 arcpirító szörnyűség?

Netán ötven? Száz? Esetleg kétszáz? Nehezen hiszem, hogy száznál több embert meginterjúvoltak, akik közül 75 kiváló választ adott - száz ember esetén ez 25 %-os sötétséget jelent. De még akkor is, ha valószerűtlenül sok interjút, mondjuk 250-et feltételezünk, az egyetemisták 10 százalékáról beszélünk. Azt pedig elég nehezen tudom elképzelni, hogy akkora mintát vettek, amiben elfogadható lenne az ilyen mértékű általános műveletlenség. Véleményem szerint ugyanis ez a minta kb. 25000 fő lenne.

Lehet persze fintorogni, hogy ez nem reprezentatív, meg hogy elfogult, és hogy eleve ugye Tomcat csinálta, de a videóra rögzített beszélgetések sajnos attól még tények maradnak.

A fővárosi egyetemisták, azon belül a gazdasági értelmiségiek minimum 10 százaléka agyhalott szakbarbár-növendék, akikre egy terráriumnyi aranyhörcsögöt nem mernék rábízni (nem mintha az ELTE bölcsészei és a BME-sek sokkal fényesebben teljesítettek volna az első videóban). Az egyetemisták minimum 10 százalékától azonnali hatállyal el kéne venni az érettségit - és félő, hogy ez igen optimista becslés.

A videóból tagadhatatlanul kiderül, hogy 2010-ben lazán lehetett találni két tucat egyetemistát, akik nem tudták, hogy 230 volttal dzsal a petró a falbul, és hogy Csehországnak nincsen tengerpartja. LEHETETT - ez a probléma. Vajon ők hány százalékát képezik a mai átlag egyetemistáknak? Én erre a kérdésre nem tudom a választ, de bármilyen lehetséges, sőt bármilyen elképzelhető mintavétellel olyan arány a végeredmény, ami engem kurvára aggaszt.

Mi lehet az oka ennek? Szakbarbár-képzés zajlik az egyetemeken, sőt már a gimnáziumokban? Ennyire silány tudásanyaggal rendelkezik ez a generáció? Aki 2010-ben egyetemista volt, az nagyjából 1987 és 1992 között született, de ez a tény önmagában sajnos nem jelent semmit, és rossz irányba visz: mi 2002-ben röhögtünk egy fiatalabb haverunkon, aki az érettségi szóbelin kifejtette, hogy az óceánok télen befagynak - ő 1984-ben született, tehát némi jóindulattal az én generációm. Az okot sajnos nem tudom, de azt sejtem, hogy mivel nem szabad ezt indokolni. Nem tudom sajnos az oktatási rendszer, az állam, az alulfizetett pedagógusok vagy akár a napfolt-tevékenység számlájára írni azt, hogy érettségizett, egyetemi tanulmányaikat folytató emberek egy jelentős része úgy hiszi, hogy a Holdon nincsen gravitáció, “merazugye a űrben van”. Hogy egy gazdasági értelmiségi ne tudjon két országot mondani a Földközi-tenger partjáról (ezúton is sok sikert kívánok a gazdföci pótvizsgához!).

Nem, aki ezt a "kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci" elv mentén próbálja mentegetni, az csak elkeni a problémát - ez a véleményem.

Nem védem én itt Tomcatet, ne is vádoljon ezzel senki! Az ő személye ebből a szempontból teljesen irreleváns. Én a józan észt, a logikát és az elemi matematikát védem a szemforgató, önérdekű és finnyáskodó csúsztatásoktól, amikkel bagatellizálni próbálják a problémát.

És aggódom, mert úgy tűnik, a sötétség szép lassan mindent elemészt.

Szólj hozzá

oktatás agyhalál Bp szellemi ugar