2016. júl 16.

Rövidposzt - A törökországi puccskísérlet

írta: Önkéntes Véradó
Rövidposzt - A törökországi puccskísérlet

Törökország újabb hatalmas lépést tett előre az iszlamizálódás útján. A sikertelen puccskísérlet után megerősödő Erdoğan az eddiginél sokkal szabadabb kézzel tizedelheti a hadsereg vezérkarát, hiszen a puccs nagyszerű hivatkozási alapot szolgáltat neki.turk.jpg

Hogy ez miért baj? Azért, mert más közel-keleti demokráciákhoz és fél-demokráciákhoz hasonlóan Törökországban is hagyományosan a hadsereg feladata az, hogy az iszlám radikalizmus hatalomra kerülése esetén erővel átvegye a hatalmat, vagyis egy antidemokratikus manőverrel visszakormányozza az országot a demokratikus útra.

Az az Erdoğan, aki mellett most Barack Obamától Szíjjártó Péterig mindenki határozottan kiáll, úgy tekint a demokráciára, mint egy buszra, melyről, miután eljuttatta a céljához, leszáll majd. Ő volt az, aki 1997-ben egy verset idézve azt mondta: „A mecsetek a mi laktanyáink, a kupolák a sisakjaink, a minaretek a bajonettjeink, a hívek a katonáink.”

Azt az Erdoğant, aki mellett most Barack Obamától Szíjjártó Péterig mindenki határozottan kiáll, egy nap talán Oszáma bin Ládennel együtt fogjuk emlegetni.

(Kép forrása: http://aydeezy.deviantart.com/art/Turkey-s-flag-166534270 )

Szólj hozzá

iszlám puccs röviden Törökország Erdogan viharvárás mesés kelet