2016. jan 19.

Gondolkodás Uber alles!

írta: Önkéntes Véradó
Gondolkodás Uber alles!

Avagy a tízmillió agyhalott országa

A taxisok és az Uber mostani vitájában nem az az érdekes kérdés, hogy jogos-e elállni az utat, hogy az Uber-e a jövő személyszállítása, vagy hogy jogosan keresnek-e autós magánszemélyek feketén kétszer annyit, mint egy kórházi szakápoló, hanem az, hogy a cikkek és posztok alá miket kommentelnek be Kafkanisztán lelkes polgárai.

Ez ugyanis olyan mély átlagos szellemi nívót mutat, ahonnan már nincs remény a visszakapaszkodásra. Mondjuk ki végre a diagnózist: Magyarország agyhalott.

Az átlag magyar kommentelő a Hír24-től a Mandinerig a következőképpen fest: 1. soha nem néz utána semminek 2. a leghitelesebb adat- és hírforrása a postás/kolléga/szomszédnéni 3. ha valamit megtanult 30 évvel azelőtt, azt élete végéig nem fogja felülvizsgálni és újragondolni, hanem eltárolja mint vélemény-modult 4. ostobaságát mindentudásnak képzeli, mely mérhetetlen önbizalmat ad neki.

Természetesen mindenki utálja most a taxisokat, méghozzá azért, mert a taxisokat mindig is szokás volt utálni. Merugye a Kádár-korban is rommá keresték magukat szegény átvert utasokon, meg hát a taxis-blokád... Kész, ennyi, már meg is van a véleménye ebben az ügyben.

Az pedig véletlenül sem jut eszébe, hogy ő volt a legjobban felháborodva, amikor augusztusban a gyereke 100 ezer forint fölött tudott kivenni egy lepukkant VIII. kerületi albérletet, mert az Airbnb letarolta a albérlet-piacot és felpumpálta az árakat. Eszébe sem jut, hogy az Airbnb olyan a lakáspiacnak, amilyen az Uber a személyszállításnak: modern ügyeskedés internetes felületen, ahol magánszemélyek szakíthatnak nagy pénzeket feketén. De hát mit is várjunk egy olyan országtól, ahol az adóelkerülés nem szégyen, hanem dicsőség?

Mert a taxisok "vigyék le az árakat, oszt jónapot", és különben is "meglopják a szegény kisembert" - harsogják a Facebook és a híroldalak bölcsei. Közben eszükbe sem jut, hogy taxisok csak központilag fixált árakon dolgozhatnak, kötelesek nyugtát adni, és ha utólag kétség merül fel a viteldíj korrektsége ügyében, lehetőség van bejelentést tenni a taxitársaságnál, ahol kivizsgálják az ügyet.

A Magyar Közlekedési Klub a Facebook oldalán egy remek képpel illusztrálta "fejlődéspárti" véleményét. Szerintük ez olyan, mintha a századfordulón a lóvasút dolgozói a villamosok betiltását követelték volna. Pompás hasonlat, csak alapvetően hibás: az Uber ugyanis nem korszerűbb eszközökkel végzi a személyszállítást, hanem ugyanúgy autókkal, mint a taxisok. Tehát a hasonlat akkor lenne helyes, ha a lóvasút dolgozói a feketén dolgozó kalóz-lóvasutak betiltását követelnék. Ostobaság az egész hasonlat, mégis osztja a gondolkodásra képtelen tömeg.

Tegyük fel, hogy a lóvasutat szigorúan adóztatják, még a lópatkó színét is államilag írják elő, a sofőröknek komoly és drága vizsgákat kell tenniük, és központilag kötöttek a tarifák, tehát nincsen árverseny. Ezzel szemben a kalóz-lóvasutat lelkes amatőrök vezetik, akik egy fillér adót nem fizetve, számlát 10 esetből 10-szer nem adva dolgoznak. Nos, ebben az esetben felelősségteljes, szabad, a demokráciában hívő európai polgárként nem követelhetek mást, csak a kalóz-lóvasutak szigorúbb szabályozását, illetve - ha ez nem lehetséges - betiltását.

"Nem lehet betiltati az Ubert, mert ez a piacgazdaság, ez Európa!" - üvölti az egyszeri webbirka. Nos, Németország már betiltotta, ahogy Olaszország és Franciaország is - hírhedt kommunista terrorállamok, amiknek semmi közük Európához, ugyebár. Ezt csak annak illusztrálására említettem meg, hogy milyen siralmas mértékben nem néz utána a magyar vérdemokrata nethuszár a tényeknek.

Jó lenne egyszer rácáfolni közös magyar gyökereinkre, és gyűlölködés helyett megoldásokat keresni. A megoldás pedig ebben az ügyben egy olyan szabályozás lenne, amely valódi versenyhelyzetet teremt, tehát ésszerűen szabályozza mind a taxisok, mind pedig az Uber működését. Aki pedig ebben a kérdésben pusztán a "de hát ez a fejlődés" és "a taxisok meglopják a szegényembert" sablonok mentén tud gondolkodni, az egy centivel sem lóg ki az egységnyi kerületű magyar szürkék közül.

[A kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uber_Protest_Portland_%2815652884204%29.jpg]

Szólj hozzá

közlekedés agyhalál legalja Bp szellemi ugar Kafkanisztán