2016. jún 14.

Egy új "6 : 3" óhajtása

írta: Önkéntes Véradó
Egy új "6 : 3" óhajtása

Magyarország döbbenten áll. Néhány Tippmix-hazardőr, aki 1:0-ás hendikep-győzelemre játszotta meg a magyar csapatot 10-20 ezerrel, most pálinkát rendel mindenkinek a kocsmában. Pár közíró, aki a fociban nem lát többet, mint az Orbán-kormány szimbólumát, most dühödten törli ki csőre töltött kárörvendő cikkmagyar_labdarugo-szovetseg_cimere_egy_focipalyan.jpgét. Esetleg átírja fitymálóra.

Ilyet régen érezhettünk. Ezt úgy hívják: győzelem. Köszönjük, fiúk!

Hogy ez csak egy sport? Valóban - csakhogy ez a sport Magyarországon A Sport. Ebben az országban állampolgársági vizsgával ér fel, hogy fel tudja-e mondani valaki egy szuszra az Aranycsapat névsorát. Ebben az országban sosem tudtunk igazán, őszintén és általánosan örülni a kézi-, vízi- és egyéb labdasport-sikereknek. Mert mindig ott volt az, hogy jó-jó, na de a magyar foci beteg. Ebben az országban egy 63 évvel ezelőtti barátságos mérkőzést tekintenek "az évszázad mérkőzésének".

A futball különleges helyet foglal el a magyar néplélekben, és ennek belátásából kovácsolt politikai tőkét Orbán Viktor és kormánya. Kevés helyes felismeréseik egyike.

Mítoszokra szükség van, közös mítoszokra pedig szüksége van minden közösségnek. Régen hősi énekeket zengtek győztes csatákról, az emberi lélek pedig semmit sem változott az idők során - ahogy az emberi közösségek sem.

Hogy ezt a győzelmet ki fogja sajátítani a jelenlegi kormány? Nos, ez borítékolható, ahogyan az is, hogy az "ellenzék" köpködni fog. Mind a kettő rossz hozzáállás: ezt a sportsikert nem kell, nem szabad, és nem is lehet elvenni a magyar nemzettől. Kár is aggódni amiatt, hogy a politikai iszapbirkózás mit kezd majd ezzel a kétgólos győzelemmel: elég csak annyit mondanom, hogy az angol-magyar meccs idején kommunista diktatúra tombolt Magyarországon, a mítoszon ez mégsem tudott foltot ejteni.

Hogy az osztrák-magyar Eb-győzelem elég lesz-e az angol-magyar barátságos meccs lecseréléséhez a néplélekben, azt korai lenne megállapítani. Azonban az biztos, hogy fel fog kerülni mellé, és elkezdenek burjánzani az Új Mítosz kötelező elemei; a selejtezők során parádésan teljesítő osztrákokról, a 30 éves kudarc-sorozatot megtörő magyar válogatottról, no meg persze a 24 csapatosra bővített Eb-ről.

Ria Ria Hungária! - Ry-Ry-Hungary!

 

[A kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Magyar_Labdar%C3%BAg%C3%B3-sz%C3%B6vets%C3%A9g_c%C3%ADmere_egy_focip%C3%A1ly%C3%A1n.jpg ]

Szólj hozzá

sport foci siker Eb